Rotary Clubs For Development

“Bongisa Bomoi”

De mutualiteiten: een stand van zaken

26/11/2015
IMG_0143.jpg

Rotary Clubs for Development voerde samen met het CGAT (het Centre de Gestion des Risques et d’Accompagnement Techniques des Mutuelles de Santé) een haalbaarheidsstudie naar mogelijkheden en voorwaarden voor het oprichten van ziekenfondsen in en rond Kinshasa.

Hierover kon je eerder  al heel wat lezen. Nu wilde Dr Anatole Mangala ook de leden van onze Algemene Vergadering verder inlichten. Hij vertelde onder meer dat een belangrijk onderdeel van de huidige fase in de oprichting van de mutualiteiten de sensibiliseringscampagne is.

Deze campagne moet 2000 tot 3000 leden opleveren, ongeveer 1 procent van de bevolking waarop we mikken. Zij ontvangen voor $30 per jaar een basispakket geneeskunde, medicatie en consultaties in de gezondheidscentra. Dit bedrag mag je niet onderschatten; velen verdienen slechts $30 per maand. De ziekenfondsen betekenen dus een enorm verschil voor de leden tussen de keuze voor gezondheidszorg of eten, een andere basisbehoefte!

Dr. Anatole weidde ook uit over de rol van Rotary Clubs for Development bij de oprichting van de ziekenfondsen. Hij benadrukte vooral de politieke druk die wij als NGO kunnen zetten op het Ministerie van Volksgezondheid. Zo moet het Ministerie zich wel blijven engageren tijdens het hele proces. Ook het uitwisselen van expertise, waar de rotariërs enorm bij kunnen helpen, lijkt een perfecte taak voor onze NGO. Ten slotte ziet Dr. Anatole Rotary Clubs for Development als een sterke link tussen de verschillende partners, zoals ConcordAid en Medicus Munid, bij het oprichtingsproces.

Denk jij over de nodige expertise te beschikken of geeft jouw professionele netwerk toegang tot deze expertise? Aarzel dan niet om ons te contacteren  en samen met ons het leven van de lokale Congolese bevolking te verbeteren! Via onze ik-wil-helpen-pagina  kan u ook een bijdrage doen, waardoor wij nog beter gewapend zullen zijn om de ziekenfondsen op te richten.

Bezoek onze sociale media Facebook en LinkedIn voor inpiratie en meer nieuws! 

IMG_0058