Rotary Clubs For Development

“Bongisa Bomoi”

Project Bruxelles Capital/Environment: de weg naar een duurzame ontwikkelingssamenwerking

19/01/2017
Bruxelles_Capital_foto_met_watermerk.jpg

Wat houdt dit project precies in?

Met het nieuw (bijkomend) project willen we mee de strijd aan gaan tegen luchtwegenziektes nabij de armste bevolking van N’Sele, door het overmatig gebruik van traditionele houtkachels te verminderen om zo de luchtverontreiniging tegen te gaan. Concreet bestaat dit gender-beheerd project uit twee verschillende activiteiten:

  • Door de toenemende vraag naar brandhout en houtskool verdwijnen er steeds meer bossen aan de rand van Kinshasa. Het gevolg hiervan is dat er woestijnvorming ontstaat in deze gebieden en dat er een hoge toename is van de CO2. In deze droge gebieden willen we aan herbebossing doen. Concreet zullen er 10.000 nieuwe fruitbomen (door de begunstigde gemeenschap m.a.w. 100 families van N’Sele) geplant worden. Veel inwoners van N’Sele lijden eveneens aan ondervoeding. Bovenop dit gevarieerd voedingspatroon, wordt de luchtverontreiniging bestreden die aan de oorzaak ligt van talrijke luchtwegenziektes.

  • Om de vraag naar houtskool te laten afnemen willen we het ecologisch energiebeheer stimuleren door de aanmaak, verkoop van efficiëntere traditionele houtskoolkachels. Deze verbranders zullen geproduceerd worden, waarvan de helft uitgedeeld wordt aan de armste bevolking en de andere helft door de armste verkocht worden via hun lokale NGO die jarenlange ervaring heeft in afvalbeheer. In samenwerking met andere lokale NGO zullen we acties voeren om de bevolking te sensibiliseren omtrent het gebruik van de verbeterde houtkachels en het energieverbruik in het kader van een specifieke opleiding ‘milieu beheer en -bescherming’

De verwachte impact van het gender-based project is een netto daling van 50% in het verbruik van houtskool en een afname van de CO² die zullen bijdragen aan de vermindering van luchtwegenziektes. De opleiding in milieubeheer en -bescherming zal de bewustmaking om geïntegreerd denken en handelen te stimuleren.

Draagt u ook uw steentje bij?

Gelooft u in onze doelstellingen? Wacht niet langer en geef onze projecten (dit project of het project ‘samen vooruit!’ (+link) ) een extra duwtje in de rug. U kunt ons op verschillende manieren steunen. Schenk uw gift op het rekeningnummer BE69 0010 7211 0078 of via de Kumulaid-knop die u hier rechts kunt vinden. Indien u graag meer informatie wenst, kunt u ons contacteren via deze link, via e-mail info@rotaryclubsfordevelopment.org of telefonisch +32 (0)2 421 03 33.

Nieuwsgierig waar onze NGO nog mee bezig is momenteel? Volg ons dan zeker via Facebook en LinkedIn of schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo krijgt u toegang tot alle informatie en wekelijkse updates over onze resultaten!